Vraag maar aan iedereen die Krav  Maga traint. Het is de meest complete verdedigingssysteem ter wereld. En het woord “systeem” is nou wat centraal staat. Elke systeem kent een up-date. Zo dus ook Krav Maga. Wanneer er iets in de lelijke wereld van geweld gebeurt en deze situatie de expertise van Krav Maga vraagt, wordt de situatie grondig geanalyseerd. Mocht het zo zijn, dat de bestaande techniek een verbeterpunt nodig heeft, wordt dit in de curriculum verwerkt en wordt deze up-date aan alle Kravisten wereldwijd middels trainingen bekend gemaakt. Met andere woorden, wij zijn nooit klaar met verbeteren, ontwikkelen en weerbaar maken.

Ik zal de laatste zijn die een andere zelfverdedigingssysteem of Martial Arts afkraakt. Integendeel, alles wat een beoefenaar zelfvertrouwen geeft en weerbaar maakt, moet je vooral blijven doen. Ook als is het creatief met kurk of goudvissen aaien voor gevorderden. Als het doet wat JIJ wil, blijf het doen.

Juist omdat Krav Maga zich blijft ontwikkelen, vind ik het belangrijk dat ik mij als instructeur ook blijft ontwikkelen. Daarom train ik naast Krav Maga vaak boksen, kickboksen, mma en sinds kort ook Brazilian Jiu-Jitsu. Het is een geweldig ervaring om als student op de mat te staan en nieuwe dingen te leren wetende, dat dit mij een nog betere Krav Maga instructeur maakt.

Laatst had ik de enorme privilegie om een 3 uur lang durende BJJ seminar te mogen ontvangen van Gabriel Rollo, een Brazillianse BJJ black belt die op de internationale podium meerdere malen met groot succes wedstrijden heeft gedraaid. 

Niet voor niets wordt BJJ “schaken op de mat” genoemd. Het is een sport van zetten maken, aanpassen, observeren, rust bewaren en toeslaan op de juiste moment. En hierin ligt de parallel met Krav Maga. Krav Maga technieken  wordt geleerd  vanuit drie verschillende lichaamshoudingen (“stances”) passief stance, semi-passief stance en fighting-stance. Ook BJJ kent een “drie-enigheid” namelijk “dominant grip”, “angle”, bring off-balance. Om dit te kunnen beheersen is het juist nodig om goed te kunnen observeren, rust te kunnen bewaren en toeslaan wanneer het kan/ nodig is.

Juist het observatiefe vermogen is heel belangrijk. In Krav Maga leren wij de studenten ook stappen te nemen voordat een situatie escaleer. Voorkomen, de-escaleren, vrijkomen en wegkomen zijn dan de 4 pijlers. Om deze 4 stappen goed in te kunnen zetten is rust, aanpassingsvermogen en het kunnen “toeslaan” op de juiste moment heel belangrijk. Toeslaan kan ook zijn: De straat oversteken en de andere kant op lopen! Tijdens de seminar met Gabriel Rollo werd het nog duidelijker gemaakt hoe belangrijk rust bewaren in een gevechtssituatie is. Ik als Krav Maga instructeur wil dan in een keer alles goed doen, wat uiteraard niet lukt. Dus mijn ego opzij schuiven en mijn leerbril opzetten. Rust bewaren en stap voor werken aan de geleerde stof. Een skill die je als beoefenaar nooit achterwege moet laten. Sta open voor nieuwe dingen, nieuwe technieken en nieuwe inzichten. Schakel je ego uit en vertrouw op de proces zonder jezelf uit oog te verliezen. Wees kritisch, maar wees constructief kritisch. Wees nederig maar niet onderdanig. Respecteer jouw trainingsmaat. Of zoals wij zeggen “don’t be an asshole”.

KIDA

Mike