Krav Maga is NEE zeggen!

Wat is dat nou, dat Krav Maga. Een of ander rare Israëlische vechtsport die gebruikt wordt om mensen af te maken? Niets kon verder van de waarheid zijn. Helaas staat YouTube vol met kale mannen in camouflagekleding die demonstreren hoe zij een terrorist kunnen ontwapenen.  Het klopt, dat Krav Maga ook door specialistische eenheden van politie en leger wordt gebruikt, maar ver uit het meeste Krav Maga is voor burgers. En daarin ligt dus de verwarring. 

Mind-set

Als je Krav Kaga traint, traint je niet alleen bepaalde technieken, maar ook je mind-set wordt getraind. En als je mind-set sterk is, straal je een bepaalde zelfvertrouwen uit. Je zult merken, dat je meer rechtop sta en je zult verbaasd zijn welke uitdagingen je wel durft aan te gaan. Dingen waarvan je vroeger dacht “dat durf ik niet” of “dat kan ik niet” worden ineens uitdagingen die je niet langer uit de weg gaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je aandacht geeft aan dingen die je fysiek sterk maken, dan wordt je fysiek sterk. Als je aandacht geeft aan dingen die je mentaal sterk maken, dan wordt je mentaal sterk. Als je positieve aandacht geeft aan je weerbaarheid, dan wordt je weerbaarder.
Wanneer je Krav Maga train zult je snel merken dat er aan de drie bovenvermelde dingen veel aandacht aan wordt besteed. Maar er zijn zo veel meer aspecten. De vriendschappen, de saamhorigheid en  het feit dat elke kravist een eigen stem hebben en dat die stem uitgesproken mag worden en dat die stem gehoord wordt.

NEE zeggen

Krav Maga is NEE zeggen. Het is een zelfverdedigingssysteem. Het betekend, dat wanneer iemand jou of jouw geliefden iets aandoe wat jij/ zij niet wil, dat jij hier tegen mag optreden. Jij mag dus NEE zeggen. Nee zeggen tegen geweld, nee zeggen tegen pesterijen en nee zeggen tegen slachtoffer zijn. En dat begint al  tijdens de training. Mocht het zo zijn, dat jij een bepaalde oefening niet wil doen of durf te doen omdat juist die oefening te dicht komt op een negatieve ervaring die jij heeft gehad, dan mag je tegen de instructeur NEE zeggen. Jij mag zeggen dat jij deze oefening niet wil doen. Juist doordat jij op deze manier voor jezelf opkomt en omdat dit wordt toegejuicht, zult je merken dat er een paar dingen gebeuren: Jouw stem wordt gehoord, jij wordt gerespecteerd, jij wordt geaccepteerd en jouw NEE krijgt in een keer een heel andere mening. 

Zelfverdedigingssysteem

In de trainingen, proberen wij de werkelijkheid na te bootsen. Dit doen wij onder ander door de ernst van de verschillende soorten aanvallen goed uit te leggen en de soort van agressie daar achter ligt te analyseren. Bijvoorbeeld; als een aanvaller jou keel vastpakt om die fijn te knijpen, wat betekent dat en waarin zit nou precies de gevaren. En wat is jouw level van NEE zeggen op dat moment. Zo een aanval is potentieel levensgevaarlijk en de respons hierop moet snel en hard zijn en gericht zijn op vrijkomen en veilig wegkomen zonder dat de aanvaller ons achterna kan. 

Als iemand jou bedreigt met een mes en jou geld wil, wat doe je dan? Waar lig je focus op? En met een vuurwapen? Uitgangsgeweld? Geweld kent vele lelijke gezichten en Krav Maga leert jou om tegen elke lelijk gezicht weerbaar tegen te zijn en NEE tegen te zeggen.

Maar wat levert het mij nou op?

Heel veel! Je wordt zowel fysiek als mentaal sterker. Jouw algehele conditie verbetert, je leert nieuwe mensen kennen, je leert een waanzinnig mooie manier om je zelf te verdedigen en jouw omgeving gaat het opmerken. Zij gaat opmerken dat je zelfverzekerder bent, dat jouw energie ineens veel sterker is, dat je weerbaarder bent en je gaat zelf merken, dat jij nee durft te zeggen. Snel komt je er ook nog achter, dat je vaak over Krav Maga praat en dat je vrienden, familie en collega’s aan het aansporen ben om ook Krav Maga te komen trainen.