Kida.

Lang geleden hoorde ik over krav Maga en nadat ik de film Enough met Jennifer Lopez had gezien, bleef de gedachte aan het zelf beoefenen van deze sport in mijn achterhoofd hangen. Precies de reden waarom ik dit wilde was de reden waarom ik het niet deed. Ik was bang. Zoals mijn zus ooit zei: ‘Je hebt geen agressief botje in jouw lichaam’. En het idee om te moeten vechten stond mij niet aan. Ik laat me niet voor de lol in elkaar slaan!

Verleden jaar overleed mijn beste vriendin. Als enig erfgename heb ik haar dagboeken gelezen en ik las dat zij bang was, bang om kleden hoe ze zich wilde, bang om zich te uiten hoe ze zich wilde, bang om alleen over straat te gaan en ze schreef eens: ‘Ik heb angst voor de angst’. Dit was zo herkenbaar voor mij, er werd mij een heldere spiegel voorgehouden. Ik werd mij steeds bewuster van wat ik allemaal laat omdat ik het niet durf. En als ik iets niet durf en ik doe het toch (zo heb ik veel gereisd in mijn eentje), dan kost mij dat uiteindelijk zoveel energie en innerlijke kracht dat ik er doodmoe van werd, om niet te zeggen depressief.

De spannende proefles

Tijdens een pauze in mijn studieweekend zag ik een studente met een shirt met Krav Maga erop. Ik sprak haar aan en zei dat ik dit eigenlijk al heel wilde proberen. Zij vroeg waarom heb je dat nog niet gedaan en ik kon voor het eerst eerlijk antwoorden: ‘Ik durf het niet’. Toen ze vroeg wat heb nodig heb om het wel te durven en zei, ik: ‘Wanneer iemand met mij meegaat’. Het weekend daarna spraken we af op een terrasje om daarna naar mijn eerste (proef)les Krav Maga te gaan. Mijn maag was omgekeerd, mijn hart ging tekeer, ik stond bijna te trillen maar omdat zij bij me was durfde ik er naar toe te gaan. Buiten de zaal ontmoet ik Mike, de instructeur. Hij heette mij welkom en ik had direct een goed gevoel bij hem. Hij was anders dan ik had kunnen vermoeden.

Later bleek dat hij niet alleen Krav Maga instructeur is maar ook coach. Hij zag dus dat ik niet op mijn gemak was en hij zei dat ook. Op dat moment besloot ik om eerlijk te zijn. Dus ik vertelde dat ik inderdaad bang was en dat ik dat gevoel zo vreselijk zat was! De eerste les van zelfverdediging, en ik dat leerde ik al snel van Mike, is NEE zeggen. Hij had net een verdedigingstechniek uitgelegd en voorgedaan. Voor ik het wist stond ik tegenover een man met gebalde vuisten om te oefenen. En daar was het weer: ik bevroor. Mijn angst nam het over en ik kon niets meer. Ik vluchtte niet, vocht niet maar bleef in een soort trance aan de grond genageld staan. Het enige wat ik uit kon brengen was ‘nee’. En dat was het moment dat

Mike mij apart nam en vroeg wat er aan de hand was. De tranen kwamen en ik vertelde dat ik een keer in elkaar geslagen ben, dat ik een andere keer een wapen op mijn hoofd heb gehad, dat ik sexueel misbruikt ben, dat ik bedreigd ben, dat ik PTSS heb en dat ik altijd bevries. Bang. Er kwamen trauma’s naar boven waarvan ik zeker was dat ik die verwerkt had. Mijn hele bange ziel en angstige hart heb ik eruit gegooid. Ik ben niet de enige die wat te verwerken
heeft. Een mede-sporter stopte met trainen om in het kort haar verhaal te doen. Zij drukte mij op het hart om vooral op het proces te vertrouwen en dat mijn ‘break down’ daar bij hoort.

Ik ben bij aardig bij wat groepen aangesloten geweest maar zelden zo’n persoonlijke en liefdevolle support ervaren! En het blijkt dat dat nou precies is wat ik nodig heb. Ik mag mezelf zijn, mijn zwakheden tonen en mijn krachten
vieren. Nu ik een aantal lessen heb gevolgd weet ik dat ik mijn plek en de juiste groep heb gevonden. Ik ‘vecht’ mij door mijn angst heen. Krav Maga is mijn therapie. Een groep met superfijne medesporters en een geweldige instructeur/coach.

Inmiddels loop ik meer rechtop, laat ik mij minder uit het veld slaan, zeg ik vaker nee en voel mij overall sterker. Ja, ik heb spierpijn en ja, ik loop met blauwe plekken rond maar ik draag deze met trots! Krav Maga geeft mij de kracht om fysiek en mentaal sterk te worden. Oh ja, ik wil ook nog even vermelden dat ik een vrouw van 58 jaar oud ben. Ik doe een parttime HBO-studie en Krav Maga. Nooit te oud om te leren. Al had ik op veel jongere leeftijd met deze fantastische sport kennis willen maken.